Dat internet steeds populairder wordt in onze samenleving is al langer bekend, maar de populaire foto-app Instagram wordt nu ook steeds vaker gebruikt als inspiratiebron voor het verzinnen van een naam voor de kleine. Het Amerikaanse bedrijf Babycenter.com maakt al vijftien jaar, ieder jaar, een lijst met de populairste babynamen in Amerika. Dit jaar passeerden meer dan 340.000 babynamen de revue.

Al jaren staan Jackson voor een jongen en Sophia voor een meisje hoog in de lijst voor populairste babynamen van het jaar, maar in 2015 is nu ook een nieuwe trend terug te vinden. Steeds meer kleintjes worden vernoemd naar Instagram filters. Zo groeide het gebruik van de naam ‘Lux’ met maar liefst 75% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ludwig en Juno zijn ook voorbeelden van filternamen van de populaire app Instagram, en de toepassing van deze namen groeide met 42 en respectievelijk 30%. Valencia kwam 26% vaker voor dan het voorgaande jaar.

Volgens Linda Murray (van Babycenter.com) is dit het eerste jaar dat technologie zo vaak de basis legt voor het kiezen van een babynaam. Ze zegt dat sociale media steeds belangrijker worden in het leven van de ouders van nu, en dat dit dus ook invloed heeft op het kiezen van een babynaam.

Niet alleen sociale media waren een belangrijke inspiratiebron voor babynamen in 2015. Uit het onderzoek blijkt ook dat namen geïnspireerd op de ruimte erg populair. Zo nam het gebruik van de namen Venus, Jupiter en Stella enorm toe in 2015. Ook lijken Amerikaanse ouders steeds vaker te kiezen voor namen die zowel voor jongens als meisjes geschikt zijn. Voorbeelden zijn Wyatt en Lincoln, enkele namen die afgelopen jaar aan zowel meisjes als jongens gegeven werden.