Je zult het je vast wel eens afgevraagd hebben; wat betekent mijn naam? Bijna alle voornamen hebben een betekenis en deze betekenis stamt meestal af van eeuwen terug. Zo zie je veel Hebreeuwse namen, Latijnse namen, Engelse namen en Arabische namen.

Oude namen met een modern tintje

Doordat er zo enorm veel mensen zijn, zijn er ook onwijs veel namen ontstaan. Door de eeuwen heen is er veel variatie ontstaan op namen als Daniel, Nicholas en Maria. De naam Daniel is bijvoorbeeld afgekort naar Dan, Danny of vervormt voor een meisje naar Daniëlle. Nicholas is ook veel veranderd naar bijvoorbeeld Nick, Nicky of de Italiaanse naam Nicollo. Maria verandert naar Mary, Marian of krijgt er iets extra’s aan toegevoegd zoals Mary-Ann. Toch hebben al deze namen dezelfde betekenis. Daniel en elke vorm van deze naam betekent namelijk God is mijn rechter. De naam Nicholas betekent Overwinning van de mensheid en Maria betekent Bitter. Door deze namen te vervormen blijf je dezelfde betekenis krijgen, maar geef je ze toch een modern tintje.

Aparte namen en hun betekenis

Op dezelfde manier zijn er ook enorm veel mooie aparte namen ontstaan. De namen hebben een variatie gekregen van hun stamnaam in toon of spelling. Denk bijvoorbeeld aan de naam Ayleen. Als je deze naam uitspreekt klinkt het als Eileen en deze naam is weer afgeleid van Heleen wat plezierig betekent. Of de naam Nomi, een vorm van Naomi dat mooi, plezierig en gezellig betekent. Zo zie je dat alle voornamen een betekenis hebben. Soms moet je hier alleen even naar zoeken.

De regio waar je woont bepaalt vaak je naam en de betekenis

Arabische namen zullen altijd anders klinken dan bijvoorbeeld Engelse namen. Dit komt doordat de regio waar je woont je naam, de betekenis, en de toon en spelling beïnvloed. Zo zal iemand die hier in de Benelux woont misschien moeite hebben om bepaalde Arabische namen of Scandinavische namen uit te spreken, omdat onze taal deze namen wil vervormen. Denk bijvoorbeeld aan de Arabische naam Abdénago dat Dienaar van Nebo betekent. Het is een naam die moeilijk uit te spreken is hoe mooi de naam en zijn betekenis ook is. Daarom zal iemand in de Benelux zijn of haar kind waarschijnlijk ook anders noemen.