Het leven als kersverse ouder is niet altijd even makkelijk. Je hebt waarschijnlijk nog geen ervaring met het opvoeden van een baby. Natuurlijk krijg je van alle kanten welgemeend advies; je ouders hebben het bijvoorbeeld allemaal al een keer meegemaakt. Toch zijn er een aantal veelgemaakte fouten die bijna iedere ouder wel eens maakt.
Wakker houden
Ben je ook zo klaar met die slapeloze nachten omdat de kleine maar niet wil gaan slapen? Het werkt misschien bij wat oudere kinderen, maar overdag het kindje wakker houden zodat hij ’s nachts zal gaan slapen is niet de oplossing. Bij een baby werkt het zelfs andersom, een baby die overdag voldoende slaap krijgt, zal dit ritme ’s nachts doorzetten. Natuurlijk is het niet erg om het slaapritme in bijzondere gevallen af en toe te doorbreken, maar een goed slaapritme overdag zorgt voor een goede nachtrust.
Babytaal
Het is niet duidelijk wie de zogenaamde babytaal heeft uitgevonden, wel is duidelijk dat dit niet door baby’s gedaan is. Het is natuurlijk zeer verleidelijk om onverstaanbare ‘toebiedoebiedoes’ naar je kindje te gillen, maar je kunt dit beter tot een minimum beperken. Het is bewezen dat kinderen zelfs tijdens dat ze nog in de baarmoeder zitten positief kunnen reageren op geluid. Wanneer er na de geboorte met de baby gecommuniceerd wordt met babytaal, zal dit de ontwikkeling van het kindje negatief beïnvloeden. Probeer zo veel mogelijk gewone taal te gebruiken, zodat het kindje al jong in aanraking komt met deze taal. Hierdoor zal het zich de taal sneller eigen maken.
Wiegen
Je ziet het in alle films terug komen, het (in slaap) wiegen van je baby. Een echte fout is het niet, aangezien het wiegen de beweging in de baarmoeder nabootst, waardoor het je baby een veiliger gevoel geeft. Echter moet je niet te vaak je baby in slaap wiegen, omdat ze er dan aan kunnen gaan wennen. Dit zorgt ervoor dat ze op een gegeven moment helemaal niet meer willen slapen zonder dat je eerst uren met het kindje in je armen heen en weer wiegt.
Optillen
Uiteraard is het geen probleem om je pasgeboren baby zo nu en dan op te tillen, echter moet je wel oppassen met wanneer je dit doet en vooral ook hoe hoog je de baby in de lucht tilt. Wanneer de baby net heeft gegeten is de kans vrij groot dat het voedsel op je hoofd belandt tijdens dat je de baby hoog in de lucht op tilt, niet zo handig dus. Hetzelfde geldt voor onverwachte bewegingen.
Badje
Het is natuurlijk super schattig, zo’n klein mensje die naakt in een badje ligt, echter moet je wel oppassen met hoe vaak je de baby in bad doet. Babyhuidjes zijn zeer gevoelig en drogen snel uit naarmate je de baby vaker in bad doet. Een keer per week in bad is voor een baby ruim voldoende.
1 keer per week?!!! Sorry maar wij vindne het ook niet fijn toch om maar 1 keer in een week te gaan douche.. ? Mijn zoon heb ik elkedag in bad gedaan en hij had al een super droge huid dat ik hem in het begin zelfs moest badderen met olie in het water.. Later is het overgegaan maar ben nooit gestopt met elkedag hem te gaan badderen en zijn huidje is nog steeds super
@Jahknows
Een babyhuid is 5x zo dun als een volwassen huid. Hierdoor is het veel vatbaarder voor bijvoorbeeld ziektekiemen. Maar ook is een babyhuid veel gevoeliger voor uitdroging. Daarom kun je een baby ook niet vergelijken met wat je zelf fijn vindt. Wij gaan ook niet huilen als we honger hebben bij wijze van. Natuurlijk is ieder mens anders, dus ook iedere baby. Maar algemeen geadviseerd is toch om de baby 1x per week te badderen, tenzij ze echt vies worden.